Terapii alternative

Terapiile alternative reprezinta o grupa speciala de psihoterapii care actioneaza asupra individului sau a grupului prin mobilizarea activitatii lui, stimuland procesele creatoare ce se opun monotoniei sau repetitiei; ele trezesc interesul bolnavilor si constituie o forma de comunicare cu un caracter dinamic particular.

 

Terapia ocupationala este o metoda de tratament a bolnavilor psihici sau a altor categorii de persoane handicapate prin intermediul unor activitati practice, utile, placute, antrenante, care sa trezeasca interesul, sa ofere destindere si sa contribuie, in final, la restaurarea personalitatii si a comunicarii bolnavilor.

 

Psihoterapiile ocupationale au rolul resocializarii bolnavilor. Prin caracterul lor de antrenare dinamica colectiva, atenueaza traumatismul legat de internare, mai ales cand este vorba de o perioada mai lunga, faciliteaza cooperarea bolnavului cu personalul de ingrijire medicala prin acceptarea altor forme de tratament asociate, usureaza si deschide poarta comunicarii.

 

 

ERGOTERAPIA

Ergoterapia reprezinta forma cea mai generala de activitate lucrativa cu o sfera mare de cuprindere. in cadrul ei intra o mare gama de activitati – de la cele mai simple, elementare, de tipul muncilor gospodaresti executate in cadrul spitalului de catre bolnavi impreuna cu personalul incadrat in acest scop, pana la activitatile profesionale diferentiate in functie de profilul acestora (croitorie, lucrul manual, atelier mecanic, tamplarie, agricultura). Important in acest sens este caracterul simbolic al acestor activitati de exercitiu pentru refacerea aptitudinilor individuale modificate de boala.

 

Activitatile ergoterapeutice cu ajutorul uneltelor, contribuie la progresul capacitatilor de coordonare individuale.

 

Obiectivele pentru activitatile de ergoterapie sunt:

  • dezvoltarea deprinderilor manuale
  • dezvoltarea respectului fata rezultatele muncii lor
  • consolidarea deprinderilor tehnice
  • consolidarea abilitatilor de a finaliza lucrul inceput si disciplina pastrarii materialelor in ordine
  • educarea rabdarii, respectarii regulei, cooperarea cu alte persoane in vederea realizarii unor lucrari de grup

 

 

MASAJUL SI REFLEXOTERAPIA

Viata din ce in ce mai agitata, stresul zilnic in care traim ne fac sa cautam tot mai des locurile si oamenii care ne pot ajuta sa facem fata acestui ritm de viata obositor. in acest context, cabinetele de masaj si/sau reflexoterapie urmaresc sa ne alunge stresul cotidian sau sa ne gaseasca echilibrul necesar in mentinerea starii de sanatate. Daca un masaj de relaxare ne ofera o destindere totala, reflexoterapia ne da sanatate prin simpla masare a punctelor sau zonelor aflate  in  stransa legatura cu organele interne ale corpului.

 

Nu  intotdeauna cei care apeleaza la reflexoterapie sufera de vreo boala si totusi,  in  timpul unui masaj, reflexoterapeutii pot constata ca avem anumite probleme de sanatate. Specialistii  in  reflexoterapie au ajuns la concluzia ca o anumita problema de sanatate se instaleaza pe nivelele energetice cu multi ani  inainte de a ajunge  in  planul fizic.

 

Timpul optim in care se desfasoara o sedinta de reflexoterapie difera de la o persoana la alta. Astfel, o zona poate fi masata intre 3 si 5 minute, in functie de probleme. Un masaj prelungit poate perturba energetic organismul si, involuntar, se poate face mai mult rau decat bine. Reflexoterapia se recomanda in toate afectiunile, atat profilactic cat si curativ, avand calitatea de a stimula puternic capacitatea organismului de a elimina toxinele si de a se autoapara. Se constata efecte extraordinare de ameliorare si chiar de vindecare in cel putin 200 de afectiuni in plan fizic.

 

La nivel psihic, specialistii au constatat ca diminueaza nervozitatea si iritabilitatea, reduce tendintele depresive, confera satisfactie si siguranta de sine, scade tendintele dominatoare, normalizeaza personalitatea, ajuta la eliminarea anxietatii, a inhibitiilor psihice, a insecuritatii, a lipsei de incredere in fortele proprii. De asemenea, reflexoterapia relaxeaza musculatura si revigoreaza intreg organismul.

 

 

CULT-TERAPIA

Poate privita ironic de unii sau aplicata cu fervoare de altii, vindecarea prin credinta si rugaciune devine azi un corolar al tratamentelor clasice si o sursa de dobandire a sanatatii. Cult –terapia este mai mult decat o terapie alternativa, si aceasta pentru ca in fiecare persoana se afla o componenta religioasa, omul a fost daruit de Dumnezeu, nu doar cu trup ci si cu suflet. El este inzestrat de catre Dumnezeu cu putere de auto-vindecare.

 

Cel mai important demers pe care il face Cult-terapia este schimbarea atitudinii bolnavului fata de boala, multi dintre pacienti privesc aceasta ca pe o fatalitate, un ghinion, sau mai rau ca pe o nedreptate, acest complex nasc in ei stari sufletesti nefaste teama, tristete, deznadejde, revolta.
Manifestarile sunt adesea mai rele decat boala pentru ca nu permit bolnavului sa primeasca ajutorul duhovnicesc atat de folositor in dobandirea vindecarii.

 

Prin programul de rugaciune de la capela din incinta spitalului, prin rugaciunile savarsite in saloane la cererea pacientilor, prin discutiile tematice saptamanale pe cere le initiem, ne sarguim ca prin lucrarea harului impartasit de Dumnezeu sa aducem in viata bolnavilor ajutorul, pacea si bucuria care aduc cu ele sanatatea trupeasca si sufleteasca.

 

 

ART-TERAPIA

Art-terapia reprezinta terapia ocupationala prin intermediul creatiei artistice, ea fiind o forma de terapie bazata pe activitatea creativa.
Din punct de vedere psihologic, arta este un proces complex, in care sunt implicate doua categorii de factori: mentali (senzoriali-motori, asociativi, intelectuali) si emotionali (placere-neplacere, afect, caracter). Arta este in primul rand o forma de expresie umana a presonalitatii, bogata in continut, variata ca forma, strict personala, dar de adresa generala.

 

Opera de arta finita dobandeste virtutiile unui mesaj psihologic specific si complex, prin care continutul intrapsihic al inconstientului artistului creator este proiectat in exterior.Art-terapia desemneaza totalitatea proceselor de educare, recuperare si psihoterapie ocupational-creativa care folosesc in acest scop mijloacele de expresie artistico-plastica.